

MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy ma złoty kolor. Bardzo szybko się krystalizuje. Po skrystalizowaniu jego barwa jest biała lub kremowa. Ma konsystencję drobnoziarnistą, mazistą. Miód ma intensywny zapach kwitnącego rzepaku, jest słodki z wyczuwalną nutką goryczy.
Bogaty jest w witaminy z grupy B, K, C oraz brom, który wspomaga odbudowę tkanek kostnych i prawidłowe funkcjonowanie śledziony i tarczycy. Zawiera w swoim składzie acetylocholinę, która powoduje poszerzenie naczyń wieńcowych oraz zapobiega nadciśnieniu. Zalecany jest osobom z problemami kardiologicznymi, wpływa pozytywnie na kurczliwość serca, regulując tym samym jego pracę. Jego zaletą jest obniżenie we krwi cholesterolu. Ma dobry wpływ na prawidłowe działanie wątroby. Zawarta w nim glukoza i fruktoza są bardzo szybko przyswajalne przez organizm. Dlatego powinny go stosować osoby, które prowadzą wyczerpujący tryb życia, m.in. ciężko pracujące fizycznie, uprawiające sport.
Ostrożnie powinien być stosowany przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym.
Wartość energetyczna w 100 g to 340 kcal, a w porcji 7 g 21 kcal

MIÓD AKACJOWY
Miód akacjowy to jeden z najsłodszych rodzajów miodów, jego smak jest bardzo intensywny z wyczuwalną nutką kwasowości. Płynny miód ma barwę słomkową, czasem jasnożółtą. Zdarzają się też miody akacjowe o kolorze zielonkawym lub niemal przezroczystym, sprawiający wrażenie bezbarwnego. Krystalizuje się bardzo powoli, gdy to nastąpi, jego barwa może być biała lub jasnokremowa.
Zawiera w składzie flawonoidy, które wpływają na poprawę samopoczucia i wspierają pracę układu krążenia. Mają korzystny wpływ na proces mineralizacji kości.
Miód akacjowy jest j najbezpieczniejszym rodzajem miodu dla chorych na cukrzyce typu 2, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Ma on właściwości uspokajające, pomaga w walce z bezsennością. Ponieważ w swoim składzie zawiera dużo związków mineralnych m.in. biotynę, kwas foliowy oraz wiele cennych witamin z grupy B, można go stosować w chorobach skóry. Spożywany regularnie wzmacnia odporność.
Nie zaleca się stosowania u niemowląt, ponieważ może uczulać młodsze dzieci. Obniża ciśnienie krwi, dlatego nie jest zalecany dla osób z niedociśnieniem.
Wartość energetyczna w 100 g to 324 kcal, a w porcji 7 g 21 kcal

MIÓD LIPOWY
Miód lipowy ma kolor jasnożółty lub złotożółty. Charakteryzuje się intensywnym zapachem kwiatów lipy. Ma ostry smak, z wyczuwalną nutką goryczy.
Jest zalecany przy leczeniu przeziębień, grypie oraz innych chorobach przebiegających z gorączką. Ma działanie napotne, wykrztuśne. Wspomaga leczenie problemów ginekologicznych, jego stosowanie jest bezpieczne dla kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi, działa moczopędnie. Przynosi ukojenie dla układu nerwowego, wspomaga zmaganie się z bezsennością. W swoim składzie zawiera m.in. beta-karoten, witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Wartość energetyczna w 100 g to 319 kcal, a w porcji 7 g to 22 kcal

MIÓD GRYCZANY
Miód gryczany charakteryzuje się ciemnoherbacianą lub brunatną barwą. Ma wyrazisty, lekko piekący smak. Bardzo powoli ulega krystalizacji.
W swoim składzie zawiera bardzo dużą ilość aminokwasów, rutyny, magnezu i żelaza.
Poprawia pamięć i koncentrację. Zalecany jest dla sportowców, ponieważ wspomaga leczenie odniesionych urazów wewnętrznych. Powoduje wzrost hemoglobiny we krwi, dlatego zalecany jest przy chorobach hematologicznych. Łagodzi objawy trądziku, regeneruje oraz odżywia skórę. Działa korzystnie na kondycję włosów.
Zawiera cholinę, która wspomaga pracę wątroby oraz dróg żółciowych. Ma silne działanie odtruwające organizm, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowic krwi. Działa antynowotworowo.
Wartość energetyczna w 100 g to 319 kcal, a w porcji 7 g to 22 kcal

MIÓD FACELIOWY
Miód faceliowy ma jasnożółtą, herbacianą barwę z zielonawymi refleksami. Skrystalizowany zmienia barwę na kremową lub białą. Ma bardzo subtelny, kwiatowy aromat. W smaku jest delikatnie słodki z lekko odczuwalną nutką kwasowości.
Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Bardzo korzystnie wpływa na choroby układu pokarmowego. Ma właściwości bakteriobójcze. Jest bogatym źródłem magnezu i żelaza. Należy go stosować po ciężkiej pracy fizycznej i wzmożonym wysiłku intelektualnym.
Wartość energetyczna w 100 g to 330 kcal, a w porcji 7 g 23 kcal

MIÓD NAWŁOCIOWY
Miód nawłociowy ma jasnożółtą lub jasnobursztynową barwę. W smaku jest delikatnie słodki z odrobiną goryczki. Charakteryzuje go wyczuwalna cytrynowa nuta. Szybko się krystalizuje.
Jest bogaty w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Przez zawartość rutyny i kwercetyny wspomaga ukrwienie żył kończyn dolnych.
Zalecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Stosowany bezpośrednio na skórę ujędrnia ją i poprawia jej wygląd. Łagodzi objawy kamicy nerkowej. Korzystnie wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie krwi. Zawiera seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe, które łagodzą stany zapalne. Wspomaga leczenie przerostu prostaty. Wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne.
Wartość energetyczna w 100 g to 315 kcal, a w porcji 7 g 21 kcal

MIÓD WIELOKWIATOWY
Wyróżnia się dwa rodzaje miodu nektarowego wielokwiatowego w zależności od pory roku, w której został on zebrany.
Miód wielokwiatowy wiosenny to miód o zabarwieniu jasnożółtym, jasnokremowym lub jasnoszarym. Ten rodzaj miodu wspomaga detoksykacje wątroby oraz reguluje pracę układu pokarmowego i układu krążenia. Miód wiosenny jest sprzymierzeńcem w walce z problemami kardiologicznymi, gdyż zawarta w nim glukoza odżywia mięsień sercowy.
Drugi rodzaj miodu nektarowego wielokwiatowego to miód wielokwiatowy letni i jesienno-zimowy. Ma on kolor bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy. Jest bogatszy w biopierwiastki, enzymy niż miód wiosenny. Zalecany jest przy katarze siennym, astmie oskrzelowej oraz alergiach pyłkowych. Ma właściwości antybakteryjne. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Zapobiega chorobom woreczka żółciowego i żołądka. Wspomaga przemianę materii. Działa uspokajająco. Ma zbawienny wpływ na uzębienie, przeciwdziała próchnicy zębów.
Wartość energetyczna w 100 g to 319 kcal, a w porcji 7 g to 21 kcal

MIÓD SPADZIOWY
Miód spadziowy to miód z soku drzew iglastych (świerk, jodła, sosna, modrzew) lub liściastych (brzozy, dębu, klonu, głogu i wierzby) Produkują go głównie mszyce i czerwce. Ich wydzielina zbierana jest przez pszczoły i przerabiana na miód spadziowy.
Miód spadziowy iglasty ma ciemną barwę z zielonkawym lub szarym odcieniem. Najczęściej pozyskuje się go z jodły, świerków i sosny. Zalecany w schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne. Pomaga w stanach niepokoju oraz bezsenności.
Miód spadziowy liściasty pomaga w regulacji przemiany materii. Rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę serca oraz nerek. Przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Wzmacnia układ immunologiczny człowieka.
Wartość energetyczny w 100 g to 340 kcal, a w porcji 7 g to 38 kcal

MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY
Miód nektarowo-spadziowy jest drobnoziarnisty, posiada łagodny żywiczny smak. Jego aromat jest lekko korzenny. Barwa miodu może się różnic od żółtobrązowej do ciemnobrązowej z zielonkawym odcieniem w zależności od rodzaju występującej w nim spadzi.
Miód ten posiada urozmaicony skład oraz dużą wartość odżywczą. Powinien być stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, stanach zapalnych organizmu oraz zaburzeniach trawienia. Wykazuje on również działanie moczopędne i żółciopędne oraz dużą aktywność antybakteryjną. Szczególnie polecany w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g 319 kcal, w 7 g 22 kcal

MIÓD NOSTRZYKOWY
Miód nostrzykowy ma jasnożółty kolor. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak. W jego zapachu wyczuwalny jest aromat wanilii.
Zawiera w swoim składzie kumarynę. Dzięki niej miód ten ma właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe oraz rozszerzające naczynia krwionośne. Szczególnie polecany jest w problemach kardiologicznych, a także przy różnych dolegliwościach na tle nerwowym. Doskonale sprawdza się u kobiet przechodzących menopauzę, łagodząc dokuczliwe objawy. Zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył. Odznacza się na tle innych miodów, wysoką aktywnością antybiotyczną.
Wartość energetyczna w 100 g to 335 kcal, a w porcji 7 g 27 kcal

MIÓD LEŚNY
Miód leśny charakteryzuje się wyczuwalnym aromatem roślin leśnych, takich jak: borówka, lipa, dzika róża, kruszyna, dziurawiec, malina, głóg i wiele innych ziół. Jego smak jest słodki, lekko żywiczny, a barwa jasno- lub ciemnobursztynowa.
Miód ten łączy w sobie działanie lecznicze miodów nektarowych i właściwości miodów spadziowych. Stosowany jest w chorobach serca i układu krążenia. Działa bakteriobójczo, pomaga w leczeniu chorób skóry. Wzmacnia układ nerwowy, szczególnie polecany jest osobom pracującym przy komputerze. Można go stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Wspomaga przemianę materii. Z racji swojego zróżnicowanego składu, ma bardzo korzystny wpływ na działanie ludzkiego organizmu.
Wartość energetyczna w 100 g to 340 kcal, a w porcji 7 g 21 kcal

MIÓD MNISZKOWY
Miód mniszkowy jest jednym z najrzadszych i najmniej popularnym polskim miodem. Przyczynia się do tego krótki okres kwitnienia mniszka lekarskiego, z którego jest wytwarzany. Jego barwa jest jasnożółta lub lekko pomarańczowa. Szybko się krystalizuje. Jego słodycz jest lekko mdła.
Zaleca się go osobom z problemami reumatologicznymi, przy chorobach nerek i układu dróg moczowych. Ma działanie moczopędne. Wspiera układ krążenia. Miód mniszkowy wspomaga również pracę żołądka przy procesie trawienia, działa osłonowo oraz łagodzi nadkwasotę. Zawiera w swoim składzie cholinę, która korzystnie wpływa na pracę wątroby oraz dróg żółciowych. Jest bogaty w witaminy z grupy B i C oraz w żelazo, magnez, fosfor i potas.
Wartość energetyczna w 100 g to 325 kcal, a w porcji 7 g 22 kcal.